zondag 15 januari 2012

Lezing over eerste Europeaan: Stadhouder-Koning Willem III

Op dinsdag 18 januari houdt Dr. David Onnekink van de Universiteit Utrecht vanaf 20.15 in de Van der Mandelezaal van museum Het Prinsenhof een lezing met als titel: ‘De eerste Europeaan: de internationale reputatie van Koning-Stadhouder Willem III (1650-1702).

In deze tijd staat de Europese samenwerking onder grote druk. Politici, journalisten en wetenschappers kijken daarbij vooral naar het recente verleden, de huidige verwikkelingen en alle mogelijke toekomstscenario’s. Maar misschien is het ook interessant om de blik te verleggen naar een verder verleden, om van te leren, om ons tot nadenken te stemmen.

De Vrienden van museum Het Prinsenhof draagt daaraan bij door het nieuwe jaar te beginnen met een lezing over de wijze waarop Koning-Stadhouder Willem III transformeerde van nationale held tot Europees politicus. 







Pleitbezorger van stabiel Europees evenwicht

Willem III werd kort na de dood van zijn vader, stadhouder Prins Willem II geboren. Dat hij zijn vader ooit zou opvolgen, was maar de vraag. Het overlijden van Willem II hadden de regenten aangegrepen om te besluiten dat de Republiek ook wel zonder stadhouder kon. Maar toen de Republiek in 1672 werd aangevallen door Fransen en Engelsen, klonk er een luide roep om een sterke man: Willem III. Na een tijdelijke aanstelling als bevelhebber van het leger volgde zijn benoeming tot stadhouder en opperbevelhebber van leger en vloot. 
Prins Willem III trouwde in 1677 met zijn Engelse nicht, Mary Stuart, dochter van de katholieke Koning Jacobus II. De Engelsen zagen het geloof van de Koning steeds meer als bedreiging voor de positie van het protestantse geloof in hun land. Zij riepen daarom in 1688 met succes de hulp in van Willem III en zijn vrouw. In de zogeheten Glorious Revolution werd Jacobus II van de troon verdreven en het echtpaar een jaar later tot Koning en Koningin van Engeland, Schotland en Ierland gekroond. Willems dubbele positie van koning en stadhouder had grote consequenties voor de internationale machtsverhoudingen. Feitelijk was hij een van de eerste politici die pleitbezorger was van een stabiel Europees evenwicht.



Meer informatie kunt u krijgen via
vriendenvanhetprinsenhof@gmail.com, 
of telefonisch: 015 - 213 40 97 of 015 - 214 02 56. 

1 opmerking:

  1. Dinsdag is het 17 januari. Woensdag is het de 18e. Dus, is het de 17e of de 18e?

    BeantwoordenVerwijderen