maandag 23 januari 2012

VVP helpt Het Prinsenhof bij aankoop Gouache Fahringer

In 2011 heeft Erfgoed Delft met steun van de VVP een bijzondere afbeelding van de veemarkt op de Burgwal kunnen verwerven op een veiling in Wenen. Het gaat om een gouache uit 1920 van de Oostenrijkse schilder Carl Fahringer (1874-1952).De term gouache, afgeleid van het Italiaanse guazzo, wordt zowel gebruikt voor het type verf als voor het werk dat met deze verf gemaakt is. De verf bestaat uit in water opgelost pigment met een bindmiddel, meestal Arabische gom, en een dekkend wit zoals kalk. Dit onderscheidt de verf van de transparante aquarelverf, die daarnaast ook een lagere pigmentdichtheid heeft.
Fahringer schilderde veel in de buitenlucht en was zeer bedreven in het werken met gouache. Daarnaast schilderde hij ook in olieverf en aquarel, zowel stadsgezichten, landschappen als diervoorstellingen. 
In 1920 schilderde hij de veemarkt op de Burgwal in Delft. We zien de veehandelaren op klompen, de houten hokken en schapen op straat. Bijzonder is dat ook de overkapping die destijds in de bocht op de Burgwal stond duidelijk zichtbaar is. Hier was destijds de varkensmarkt. Een dergelijke overkapping stond ook op de Beestenmarkt, zodat ook daar een deel van het vee droog kon staan. De overkapping op de Burgwal had een zadeldak met rechte dakvlakken, die op de Beestenmarkt had een halfrond gebogen dak.
Beide bouwsels zijn bekend van enkele zwartwitfoto’s in de collectie Beeld en Geluid en ook op een stadsplattegrond uit 1921. Maar een afbeelding in kleur, uit de tijd dat er nog in vee gehandeld werd, tijdens een marktdag, en bovendien mét zo’n overkapping erop is bijzonder en was nog niet aanwezig in de collectie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten